Filosofische wandelingen

Sinds 2017 verzorg ik filosofische wandelingen gerelateerd aan het humanisme.

Het humanisme kent een rijke traditie van mensen en organisaties die een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van het humanistische gedachtegoed. Denk aan filosofen als Erasmus en Spinoza, maar ook aan organisaties als De Dageraad en het Humanistisch Verbond zelf natuurlijk. In het najaar van 2016 zijn bijvoorbeeld 40 plekken van humanistische herinnering beschreven in het boek ‘Vrijdenken & humanisme in Nederland’ onder redactie van Bert Gasenbeek. Maar ook de filosofische reisgids van Erno Eskens en allerlei historische en beeldenroutes kunnen aanleiding zijn voor een humanistische wandeling, waarbij bezienswaardigheden onderweg aanleiding geven tot reflectie op het humanistische gedachtegoed.

Nadat ik in Den Haag al enkele van die wandelingen met veel belangstelling en succes gegeven heb, is het concept rijp om ook elders aan te bieden. In overleg met de regionale afdeling kies ik dan een plaats waar een leuke route te lopen is, veelal in grote(re) steden.

De Haagse wandelingen staan beschreven in een boekje. Dit is te bestellen via de knop hieronder of bij mij.

Voorwaarden

De kosten van wandeling bedragen 100 euro per groep van maximaal 15 deelnemers, exclusief reis- en verblijfkosten. Daarnaast kan de afdeling ervoor kiezen om al dan niet gebruik te laten maken van horeca voor of na de wandeling, voor eigen rekening of voor die van de afdeling.

Een wandeling kan zowel overdag als ’s avonds gegeven worden, in overleg, maar uiteraard wel zolang het licht is. In principe kunnen de wandelingen door het hele land gegeven worden onder voorwaarde van de aanwezigheid van voldoende interessante plaatsen van herinnering in de regio. Dit allemaal in overleg uiteraard.